7 идеи за семейни разходки с дете около Банско

Освен като невероятно атрактивен и гостоприемен ски планински курорт, Банско е добре известен с прозвището си „перлата на Пирин“. И как няма да бъде наричан така, след като в района на това малко, но китно градче можем да открием толкова красоти от всякакъв ранг – от спиращи дъха природни забележителности до културно-исторически паметници, скални феномени и мистериозни еко пътеки.

С други думи, Банско е нещо много повече от място, на което да отскочите, ако търсите романтична ваканция сред планината или просто ви се скарат ски. Банско е повече от идеална дестинация за семейна почивка. И за да ви го докажем, ще ви дадем точно 7, но много интересни и любопитни идеи за семейни разходки около Банско.

Байкушевата мура.

Задължително я посетете! Ако се чудите какво й е толкова уникалното, ето го и отговорът – Байкушевата мура всъщност е най-старото дърво в цяла България и едно от най-старите дървесни видове, регистрирани изобщо в света. Според учените дървото е на повече от 1300 години. Но не само възрастта и големината на Байкушевата мура е впечатляваща. Само обиколката на това дърво е около 8 метра. Байкушевата мура е разположена на малко по-малко от 2000 мера надморска височина и се намира в непосредствена близост до известната хижа Бъндерица.

Базиликата в Безименния град.

Намира се на по-малко от 1 километър от любимия ски курорт Банско. Самата базилика е малка, но впечатляваща с интересната си архитектура и най-вече с уникалното си местонахождение. Безименният град, по-конкретно се намира между Банско и другия не по-малко известен местен курорт, Добринище. За Безименния град се говори съвсем отскоро и всъщност именно фактът, че за него се знае отскоро изобщо, дава името и на града. Съвсем случайно става неговото откритие – през 2003 година по време на строителните довършителни работи по близкия параклис Свети Никола. Сякаш отникъде градът изскочил от земята…И до днешен местните жители разказват различни легенди за него, така че връщайки се към Банско, можете да ги поразпитате и за Безименния град, и за базиликата в него.

Рибарника.

Докато се в района на село Добринище, задължително наминете и от тук. Местният Рибарник ще ви впечатли с прекрасна атмосфера и възможност за чудесна разходка. Самият Рибарник представлява комплекс от три разположение едно до друго езера. Те са пригодени за спортен риболов. Разбира се, не е нужно дори да сте запален фен по рибата, за да се насладите на прекрасната природа тук и да хапнете от свежо приготвената и уловена от някое от езерцата прясна пъстърва.

Конна база Пери Волас край с. Бачево.

Почитателите на ездата и ентусиастите да се качат на породист кон са добре дошли! Базата е разделена на две част – със зимна и лятна част. Дори да сте дошли в Банско за ски сезона, отново ще имате възможност да пояздите. В закритата част на конната база е топло и уютно, а инструкторите ще ви накарат да се почувствате като истински викинг или пък Денерис от Игри на тронове!

Водопад Щракалото.

Тази прекрасна природна забележителност е истинска наслада за окото. Водопад Щракалото е разположен в района на китното селце Добърско, което между другото, само по себе си също си заслужава да бъде посетено. Височината на пада на водата е повече от 30 метра, а заставайки в близост до него пред вас ще се открои една от най-уникалните местни гледки към Пирин планина.

Паркът на Танцуващите мечки.

Processed with MOLDIV

Спокойно, опасността да бъдете нападнати от мечки, докато се разхождате в района, е минимална. Но преживяването в тази забележителност край курорта Банско си заслужава. Паркът на Танцуващите мечки се намира в Белица и освен това – а и за да ви успокоим, че мечките тук са безобидни – той е идеалното място за време, прекарано с децата сред природата. Мечетата са дружелюбни, а освен това, живеят в заградени места, така че няма как да ви се случи нищо лошо.

Екопътеката „Демянишка река разказва“.

За финал ви предлагаме тази туристическа разходка не за друго, а защото Банско е известен с прякора си „входната врата“. Наричат го така, защото именно от него започват повечето туристически маршрути в района на живописната планина Пирин. Конкретно за Екопътеката „Демянишка река разказва“ трябва да отбележим, че преминава през хижа Демяница и завършва с хижа Яне Сандански. По време на разходката ще се насладите на прекрасни гледки – точно по 4 часа път в едната посока!

Това е само малка част от богатствата на района на курорта Банско! Всички останали можете да ги откриете заедно със семейството си, стига да сте настроени достатъчно авантюристично. Безспорно обаче в този регион трудно можем да си представим някой да скучае или да не остане впечатлен от местните красоти и забележителности!

Източник: Bebuvki

By |2021-01-18T18:06:25+03:00януари 11th, 2021|Без категория, Пирин планина|Коментарите са изключени за 7 идеи за семейни разходки с дете около Банско