4-те райски места на българското черноморие

Ахтопол

Забравено от шумните туристи и забавено от времето на съвременното масово строителство, Ахтопол очарова от пръв поглед!

Ахтопол град на любовта

Тихи кълдaръмени улички, приятна атмосфера, незастроена тясна и дълга плажна ивица със скалисти местности и златист пясък, изобилие от красива природа и останки от древните цивилизация – това е само малка част от миниатюрния, но изключително очарователен Ахтопол. Малкото черноморско селище се намира само на 90 км от Бургас и на около 10 от най-южната точка на България – Резово. Романтичният и винаги спокоен – лишен от твърде много тълпи, масивни хотелски комплекси и прекалено шумни барове – Ахтопол е разположен върху среден по големина скалист полуостров с ширина 500 м и дължина – 300 м. Климатът тук е винаги приятен, като типичните за България летни горещини идеално се преодоляват от прохладата, донесена от хълмистите и планински красоти на Странджанския регион. Тук можете да си починете спокойно и да избягате от действителността на големия град, а освен това и да разгледате интригуващи забележителности и да изпитате от насладата да бъдете заобиколени с толкова много девствена и недокосната от лакомата за богатства човешка ръка. Интересен е фактът, че Ахтопол получава сегашния си облик и основа за инфраструктура едва през 1918 година, макар че историческите сведения показват, че историята на града започва още от далечна древност, когато тук се заражда меднокаменната и новокаменната история. Тогава, след опустошителни природни бедствия и стихии градчето буквално е трябвало да бъде наново издигнат. За щастие обаче двете местни възрожденски църкви (наследство от периода на Църковните борби в поробена България) – Възнесение Господне и Свети Яна оцеляват и след пожарите са възстановени и реставрирани, като голяма част от иконостаса и стенописа са спасени. Съветваме всички, които предприемат и културно-исторически тур (освен активна и приятна почивка) в Ахтопол да разгледат и местния Некропол с антична керамика, а същ така и старинните останки от крепостните стени на града, които са от пети-шести век.

Китен

Морският рай обвит в приказна гора

Китен с гледка от високо

Има едно приказно място в Южното Черноморие, което ще ви остави без дъх – с красивата си природа, уникалните си атракция и винаги зареденото положително настроение, витаещо в местната атмосфера. Отдалеч погледано това късче земя прилича на малка китка цвете и затова при официалното си основаване, градът е наречен Китен. Освен че привлича хиляди туристи годишно с перфектната си комбинация от море и планина, градът е известен и с древните си останки от крепостни стени и руини, свидетелстващи за дългата му история. Днес, крепостните стени на Китен са реставрирани, а заливите му създават усещане за безвремие и хармония, която единствено на подобно фантастично място, човек може да влезе със себе си. Наред с всичко това, курортното градче може да се похвали и с прелестна дълга плажна ивица и страхотни къмпинг зони, обвити в мантията на приятни девствени местности с уникална обстановка за вашите летни фотосесии. Само на няколко километра от Китен се намира бурната река Караагач и легендарната Ропотамо с горската си растителност и десетки застрашени видове животни и представители на родната черноморска флора. Ако не сте толкова големи почитатели на плажуването, плуването, водните спортове или слънчевите бани, курортът предлага и отлични условия за риболов, както и за разходки. Тук всеки може да намери своето занимание, за да забрави за грижите и ежедневните се проблеми, а вечер, залезът на Китен е най-хубавото нещо, на което можете да се отдадете след вечеря. И като заговорихме за вечерята, имайте на предвид, че точно в този наш морски курорт се правят най-добрите и вкусни морски дарове и всякакви рибни специалитети. Морският рай, обвит в гора, наречен Китен е класическото място за отмора и за весели емоции с любимите хора!

Несебър

Най-древното и атрактивно морско селище в България

Несебър от високо

Несебър е от онези харизматични и загадъчни селища, които прави родното ни Черноморие толкова емблематично и желано за посещения от хора от различни кътчета на света. Не е случаен фактът, че наричат Несебър и морския Пловдив, защото тези два български града силно си приличат по богатата култура, древната история и невероятната си палитра от цветове и форми, датиращи от множество епохи и времеви измерения. Разбира се, Несебър е очарователен поради своите красиви златисти плажове, а също така и с отличната си комбинация между вековни забележителности и модерни условия за страхотна лятна ваканция, които условия включват както съвременни комфортни хотели и комплекси на достъпни цени, така и изискани нощни барове, прелестни ресторанти със страхотна кухня и местенца за отдих с приятна обстановка и перфектно обслужване.

И колкото и необятен и дълъг да е списъкът със задължителни места, които трябва да посетите в Несебър, съществуват няколко атракции и кътчета от това невероятно място, които трябва да са винаги на дневен ред в почивката ви тук. Безспорно, целият Стар Несебър си заслужава вашето внимание, защото той ще ви запознае с най-старите укрепени крепости и стени, които са ползвали и траки, и римляни, и българи, и византийци. Не по-малко интересни обаче са възрожденските църкви на Несебър. Свети Спас и Свети Стефан, например, дори са превърнати в музейни обекти – с цел да бъдат съхранени и показани на туристите старинните стенописи и завладяващите иконостаси на храмовете. Последно, но не по важно, идвайки в Несебър, не трябва да изпускате за нищо на света разходка до Вятърната мелница на града, която е и неин символ от край време. Ако случайно се чудите кога е най-подходящото време да отскочите на културно-исторически тур, съчетан с плажуване и забавление в епицентъра на нощния живот на родното Черноморие, в Несебър, съветваме ви да го направите на 15 август. Тогава е официалният празник на Несебър и винаги има страхотни шоу програми и изложения.

Иракли

Девствена природа, Джулай морнинг и още нещо…

Плажът на Иракли

Повечето от български черноморски курорти впечатляват с лъскавите си заведения, огромните си скъпи 5-звездни хотели, горещите емоции по нощните барове и изисканите бутици. Други обаче са обичани за местната си природа и магнетичната си сила да привличат цели общества, които да намерят един нов дом – било то за един сезон, или няколко дни от отпуската – на самия бряг на морето, до огъня на открито, с охладена мента в близост и с изглед към необятния изгрев и зашеметяващия залез. Такъв курорт е Иракли.

Иракли представлява масивна природна защитена местност с отлична девствена природа и страхотни диви плажни местности. Тук времето не е спряло, а напротив – постоянно има живот, прииждащ от млади хора, които дават преимущество на доброто настроение и естествената красота пред снобския живот в големия комплекс, нудисти, нестинари, хипари, еколози и природозащитници. Самата местност е разположена на 9 км от Обзор и на около 30 – от древния Несебър. Известен с факта, че е любимо място за посрещането на Джулай Морнинг, Иракли е перфектното място за цялата лятна ваканция, защото дългият му близо 3 км златист плаж е без и едно камъче, а само със златист ситен пясък, а близката гора разсейва големите юлски и августовски жеги с приятен ветрец, сливаща се сякаш като в мелодична песен със сутрешния бриз. Очертанията на Иракли започват с поста на местното Национално движение Зелени патрули и приключва със самия нос Емине. Освен множество видове птици, сред местните защитени и изчезващи видове са и пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, татарски млечник, морски ветрогонКрасив и непринуден, спокоен, но и див, Иракли е мястото, на което отново ще се почувствате живи. Ако природата за вас е на първо място и искате да гледате изгрева, а не високи лъскави сгради с петзвездни тераси срещу себе си, изберете Иракли…

By |2019-10-18T21:09:33+02:00октомври 18th, 2019|Черно море|Коментарите са изключени за 4-те райски места на българското черноморие