Гръцката прелест – село Охиро

Село Охиро има приблизително 510 жители. Намира се на около 40 км северозападно от Драма. Принадлежи административно като демова секция към Като Неврокопи /старо Зърнево/. Предишното име на селото е Лисе /на български също Елес и Елис/. В селото има начално училище и етнографски и военен музей, който е създаден и се поддържа по инициатива на жителите.

Селото получава името Охиро (т.е. укрепление) през 1936 г., когато започват изграждането на т.нар. Линия „Метаксас”. Укреплението, което е построено на съседния хълм е наречено Лисе, т.е. на името на селото, а селото получава съвременното си ново име – Охиро. Така се получава размяна на имената между селото и хълма.

Основният поминък на жителите до 60-те години е отглеждането на тютюн.
Царевица, жито, боб, нахут и картофи се отглеждат само за семейни нужди. Почти всички семейства имат по една градина за производство на необходимите им зеленчуци. Някои хора се занимават и с животновъдство и имат стада от овце и кози.
Трудният земеделски живот принудил много хора да се преселят в големите градове, Солун и Атина. През 60-те емиграцията към Германия довежда до пълното обезлюдяване на селото.
Днес нещата са се променили. Отглеждат се основно две култури, картофи и царевица. Картофите се продават на вътрешния пазар, а царевицата се използва за храна на млекодайните животни. При Левкогия е изграден язовир, който напоява цялото поле на Като Неврокопи /Елеската котловина/ и допринася значително за увеличаване на земеделската производителност, а така и до увеличаването на животновъдството. В селото има организирани и неорганизирани животновъдни единици, които произвеждат овче и краве мляко.
За вашия престой тук можете да намерите хотели и стаи под нам от всички категории в Като Неврокопи и демовите секции Гранитис, Волакас и Потами /старо Борово/.
В Охиро има и две таверни, „Лиса я узо (Луда жажда за узо)” и „Полис” (Град), където можете да опитате и местната кухня.

By |2019-10-27T15:18:36+02:00октомври 27th, 2019|Гърция|Коментарите са изключени за Гръцката прелест – село Охиро