4 идеи за разходки около Банско и региона

Зимата наближава, а какво по-хубаво от началото на ски сезона в Банско и приятни разходки сред природата. Ако сте решили да се отдадете на пълен релакс в планината, използвайте времето да се разходите до 4 места в района край Банско. Няма да съжалявате!

Разходки край Банско – 4 свежи идеи

Ако сте били в Банско и преди, запознати сте със забележителностите в града като църквата „Света Тройца“, къщата-музей на Неофит Рилски, къщата-музей на Никола Вапцаров и други, може да отделите време за разходка извън пределите на града – в подножието на могъщия Пирин или дори по полянките и върховете му. Спиращите дъха гледки в комбинация с величието и суровостта на планината ще ви заредят с положителни емоции и красиви спомени.

Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво

Най-старото иглолистно дърво в България от вида черна мура се намира е в Пирин и е на възраст над 1300 години. Само на 10-тина километра от центъра на Банско може да се докоснете до вековното дърво, да опознаете историята му и да направите една снимка за спомен. Името на дървото идва от Константин Байкушев, който измерил и определил точната възраст на дървото.

Районът около мурата е подходящ за разходки. Как да стигнете до Байкушевата мура? Като ориентир тя се намира на 300 м от хижа Бъндерица в национален парк „Пирин“. Най-лесно се стига с автомобил като следите табелите. Внимавайте, защото пътят е доста живописен и тесен, но гледките си струват.

Връх Вихрен – първенецът на Пирин

Каквото и да напишем за връх Вихрен, ще е малко. Най-високият, първенецът, най-красивият връх на Пирин планина заслужава да бъде изкачен поне веднъж в живота. Ако сте ентусиасти и планувате да изкачите връх Вихрен, тази статия дава подробна информация за върха. Ще откриете полезна информация за маршрути, съвети относно това какво да очаквате при изкачването и др.

Белица – паркът на танцуващите мечки

Паркът на танцуващите мечки в община Белица е разположен на 12 км от град Белица. Заслуга за изграждането има фондацията „Четири лапи“, „Бриджит Бардо“, заедно с усилия от страна на Общината. В парка има гъсти гори и хълмове, подходящи за разходки и почивка сред природата. Благодарение на специално създадените съоръжения, съобразени с навиците на кафявата мечка, можем да наблюдаваме обитателите в тяхната естествена среда, където водят спокоен живот. Входът за възрастни е 6 лв. , за деца – 3. През зимните месеци (от септември до юни) работи от 12 до 18 ч. за посетите, а през лятото от 10 до 18 ч. като разходките са на всеки половин час.

Загадъчното езеро Окото

Езеро Окото е част от групата на Бъндеришките езера в Пирин. Интересно е, че е с ледников произход върху гранитна основа. Най-лесно се стига до него през хижа „Вихрен“ – на 30 минути път от нея. Макар да е малко, езерото е интересно заради кръглата си повърхност и блясъка по повърхността, откъдето идва и името му. Трябва да се внимава, защото районът е лавиноопасен.

Опознайте величествената природа на Пирин планина и усетете могъществото ѝ само на няколко километра от Банско.

By |2019-11-12T19:39:37+02:00ноември 12th, 2019|Пирин планина|Коментарите са изключени за 4 идеи за разходки около Банско и региона