Интересната история на Бобошевския манастир „Свети Димитър”

България е богата на исторически паметници, а едно от най-ценните ѝ наследства, останали през годините, са църквите и манастирите. Голяма част то тях се намират на китни места сред природата, съумели да се запазят през вековете, времена на робство и свобода и да достигнат до наши дни, предавайки ни послание от поколенията.

Тук ще разкажем за един немного познат, но за сметка на важен, манастир в България – Бобошевският манастир „Свети Димитър”. Към днешна дата той не е действащ и голяма част от него е разрушена, като по-запазени са църквата, части от воденицата и една стопанска постройка, намираща се по пътя до достигането му. Църквата е изцяло реставрирана. Тя има специално значение за България и се смята за културно-исторически паметник.

Местоположение на Бобошевския манастир „Свети Димитър“

Манастирът се намира в близост до Бобошево (на около 4 км.), Кюстендилска област, като в миналото е бил познат под името Руенски манастир. По-късно това име се поставя на друг манастир, който се намира в същата област на страната.

История на Бобошевския манастир „Свети Димитър“

Манастирът бива построен и започва своята дейност в далечния IX-Xв. Тогава се намира над с.Скрино, по-късно Османската власт превзема България, което води и до разрушението му. По време на робството и по-конкретно при управлението на султан Баязид II, той бива възстановен , но не на същото място, а в по-югоизточните части на района. Тогава се явява важно средище не само за просветата, а и като цяло за вярата на българите, които съумяват да запазят националното съзнание. Той бива съхранен въпреки трудните времена, а след Освобождението запустява и остава изоставен от монасите. Интересен факт е, че това е мястото, от което Иван Рилски започва монашеския си живот. Преди да обезлюдее и запустее, манастирът заема една значителна територия, на която се намират жилищни постройки, църквата, фурна, ракиджийница, воденица и т.н.

Архитектура на Бобошевския манастир „Свети Димитър“

Икона от бобошевския манастир Свети Димитър

Църквата, както вече бе споменато, е ценно историческо наследство на страната. Тя е изненадващо малка и тясна, като подът ѝ е каменен. Типично за църковната архитектура по онова време е, че стените биват покрити със стенописи. Голяма част от иконостаса ѝ е взет и се съхранява в храм-паметника „Свети Александър Невски”, а книгите, намерени там (преписани и запазени в манастира) се намират в Църковно-историческия музей в гр.София.

Кое е по-интересното в архитектурата? На свода на църквата са разположени три големи медальона, като в центъра е позициониран Христос. Около него са представени четири ангела и са изрисувани няколко от пророците. Под тях има сцени от Христовите страсти и празниците Разпятие, Рождество и Кръщение. В долните части на църквата има изрисувани няколко светци в цял ръст, а под вратата, на двете страни, са изписани имената н Константин и Елена и Архангел Михаил, които са канонизирани владетели.

Въпреки, че разказахме за един недействащ храм, няма как да не отбележим, че той  представлява любопитен паметник на културата, който си заслужава да бъде посетен. Наоколо човек може да усети духа на няколко времена, на свобода и на робство, на оживление и към момента глуха тишина, която разказва истории.

By |2019-10-18T17:20:24+02:00септември 7th, 2019|Манастири в Пирин планина|Коментарите са изключени за Интересната история на Бобошевския манастир „Свети Димитър”