Бижуто на Пирин – Резерват Тисата

България е страната, известна с приказно красивата си природа. На малката територия на държавата ни, човек може да се наслади на широколистни и иглолистни гори, високи и ниски планини, чудни езера, пълноводни и дълги реки,  Черно море и още редица неповторими гледки. Да опознаеш България, е като да опознаеш един малък свят, който те изненадва с чудесата си. Една от тези магии е резервата „Тисата”.

Резерват Тисата в югозападна Бъгария - Пирин

Местоположение на резерват Тисата

Някои хора са го чували за него, разходили са се там и сърцето им копнее да се върне, а други ще научат за него в по-долните редове. Резерватът се намира в Югозападна България, като заема една малка, но значителна площ. Ако сте минавали през Кресненското дефиле, значи сте били близо до това райско кътче. Карайки по пътя, може да се види отбивка за с.Ощава, поемайки в тази посока не ви остава много време до достигнете на дестинацията. Тисата се намира на територията на планина Пирин, за която всички знаем, че е едно от най-невероятните места в страната ни – чист въздух, планинснки склонове, откриващи необятни гледки, изпълващи сърцето и душата с вдъхновение.

Резерватът бива разделен от р.Струма. На запад от реката се простира по-голямата част от него, близо 90%, която е наречена Малешевски дял. На изток се намира останалата част, която е по-известна като Пирински дял.

История на резерват Тисата

В началото Тисата е само местност, която жителите ѝ нарекли така, поради интересния факт, че е покрита с растителност, на която те казвали „тиса”, а сред нас е по-известна като дървовидна хвойна. Любопитен факт е, че в България и точно на това място, се намира най-обширната гора на дървовидна хвойна в цяла Европа. Заради тази изумителна подробност местността е обявена за резерват, който има за цел да опази природното наследство непокътнато. През 1991г. се поставят последните и окончателни граници на резервата, като те са близо 600 хектара, които не включват буферната зона, която сама по себе си е около 400 хектара.

Флора и фауна на резерват Тисата

Интересното при резерват Тисата е, че на територията му могат да се видят рядко срещани както животински, така и растителни видове.  По-голямата част, близо 80%, от растителността представлява дървесната хвойна. Тя е защитен от закона вид, произходът на който е от далечна Мала Азия. Могат да се видят още черен бор, космат дъб и различни видове храсти, повечето от които също са рядко срещани и защитени видове.

Флора и фауна на резерват Тисата в Пирин Планина

Животинският свят е не по-малко богат. Любопитно е, че една голяма част от него представлява много на вид птици, които са вписани в Червената книга на България. Останалата част от представителите на животните са характерните за южната част на страната ни.

Климатът в резервата е средиземноморски и преходен, а почвите в тази територия са предимно канелени горски почви.

За любителите на планинарството, разходките сред природата и онези, които бягат от шума на града при първа възможност, резерватът Тисата е чудесна идея. Там човек може да се наслади на една по-специфична и интересна природа, изгледи към р.Струма и песента на птиците, която носи спокойствие и хармония.  

By |2019-10-13T02:03:10+02:00септември 7th, 2019|Резервати в Пирин планина|Коментарите са изключени за Бижуто на Пирин – Резерват Тисата