Очарованието на връх Малък Полежан

Очарованието на връх Малък Полежан

Пирин планина е бижу сред Българската природа. Тя крие неповторими гледки, чист въздух, който се поема с цели дробове, зеленина, която радва очите, и езера, които пълнят душата. Част от тази невероятна планина е връх Малък Полежан. Той е висок 2822м. и е сред десетте най-високи върха в Пирин Планина. Старото му име е Малък Мангъртепе, има турски произход („мангър”), който означава монета. Хората са го нарекли така заради плочите, които покриват върха, те са нестабилни и се клатят, докато хората стъпват по тях, с това напомнят на монети.

Местоположение на връх Малък Полежан

Местоположение на връх малък полежан

Върхът Малък Полежан е разположен между други два върха – Джангал и Полежан. Има седловина, която свързва Малък Полежан с Малък Полежан. Като точно до нея се намира Горното Полежанско езеро. То е много малко, но за сметка на това красиво и е известно с това, че е най-високото езеро, разположено на територията на България. По-нависоко е с около метър от Леденото езеро, което е под връх Мусала.

Връх Малък Полежан е доста често избирана дестинация за изкачване от планинари и любители на природата, като една от предпочитаните начални точки за изкачването му е хижа Безбог. Тя се намира на два часа о върха.

Преход хижа Безбог- връх Малък Полежан

Хижа Безбог е популярно място за отсядане в планина Пирин. Тя е изключително уютна и се намира на удобно място с чудна гледка – точно до връх Безбог и Безбожкото езеро. До нея можете да стигнете с лифта, който води началото си от гр. Добринище и по-точно от хижа Гоце-Делчев. Като пешеходното време до х.Безбог е около два часа.

Гледка рано сутрин от Хижа Безбог преди тръгване за връх Малък Полежан

След като сте достигнали до хижата е ред на изкачването на върха. Първа част от него има за цел да стигне до разклонението на двата върха – Полежан и Безбог. Поема се по една стръмна пътечка, която може и да поизмори изкачващите я, но ще се реваншира с неповторима гледка към езерото. Продължавайки напред ще се наслаждавате на още красиви гледки, една от които е към известното Попово езеро.

Маршрут от хижа Безбог до Малък Полежан

След като се достигне седловината на Безбог, се открива и директна гледка към връх Малък Полежан. В началото на тази част от маршрута пътят е нетолкова стръмен и не е покрит с много камъни, освен това природните гледки са забележителни и карат планинарите да се спират и да им се насладят. Кратките почивки се оказват и полезни, тъй като след тях предстои най-трудната част – директното изкачване на върха. Пътят става много стръмен, а каменната покривка е по-обилна, отново природата се реваншира с още по-изумителни и спиращи дъха гледки обаче.

В по-голямата си част, ходът тук е бавен. Това е така, тъй като трябва да с внимава къде се стъпва, поради клатещите се каменни плочи. Въпреки, че звучи опасно, не е съвсем така, тъй като самият път е широк, въпреки, че е стръмен. Малко преди да се изкачи върхът, пътят става още по-стръмен, но това е за кратко.

Връх малък полежан в Пирин Планина

Скоро се намирате на връх Малък Полежан, където можете да си отдъхнете и са се зарадвате на този си успех. Поемате въздух с пълно гърло и оглеждате природата от всички посоки. Неповторимо!

By |2019-10-13T02:02:55+02:00септември 7th, 2019|Върхове в Пирин планина|Коментарите са изключени за Очарованието на връх Малък Полежан