Връх Момин двор – магическото място на Пирин

Една от най-предпочитаните природни и планински дестинации е планина Пирин. Тя е известна надлъж и шир с неповторимата си красота, истински шедьовър на Бог и абсолютно доказателство, че съществува. Чист въздух, невероятни гледки, докъдето погледът ти стига, цветя, билки, животни, птици, езера и върхове, откриващи нови, още по-необикновени хоризонти. Един от известните върхове в Пирин планина е Момин двор или още известен като Момини двори. Той се намира в северната ѝ част и е висок 2715м.

Вртъх момин двор в Пирин планина

Интересен факт за връх Момин Двор

Най-интересното при него е, че формата му е точно пирамидална. Прилича на една странно-чудновата планинска пирамида, която влече да бъде изкачена. Друг любопитен факт е, че всъщност върхът се е образувал в резултат на ерозията на ледници, които се намират в съседство на следните циркуси: Валявашки, Белемето и Поповоезерен.

Забележителности близо до връх Момин двор

В близост се намира красивото Тевно езеро. То е откъм западния ръб на Момини двори и открива стръмен път към върха. Въпреки, че звучи труден за изкачване, хората се мотивират от това, че от там  пътят до горе е около 40мин.

Тевно езеро до връх Момин двор

Планинарите ентусиасти често набелязват няколко маршрута, които да бъдат минати за деня. Тъй като върховете в Пирин са близо един до друг, ако времето позволява, могат да бъдат покорени няколко в един ден. Като бонус към всичко е, че ще минете през поне няколко красиви и известни езера. Например близо до Момин двор се намира връх Кралев двор. Лявата Краледворска порта е седловината, която ги свързва. В околността може да забележите пътека, която е маркирана в син цвят, тя води до Попово езеро, Краледворски циркус и дори може да достигнете до хижа Безбог.

Друг връх, който е съседен на в.Момини двори е Валявашки чукар. Отново помежду им има седловина, която позволява преминаването от единия към другия. Връх Джангал също е недалеч и заслужава да бъде видян.

Като цяло този район на Пирин е заобиколен от следните населени места – гр. Банско, с. Обидим и с.Кремен. Изумително е колко назад във времето ще се върнете, ако посетите някои от тези селца. Чист въздух, малки схлупени къщурки и местни, които са готови на драго сърце да ви разкажат за върховете на Пирин и как те са били част от живота на предците им в миналото. Ако искате напълно да се потопите в атмосферата на планината, неминуемо поговорете с хората от района. Митовете и легендите от областта ще обогатят културата Ви, а въображението Ви ще работи на пълни обороти, когато се насочите към върховете.

Древни предания за връх Момин двор

Според едно от преданията в областта на връх Момин двор и като цяло района на Тевно езеро е било място, на което е живял лош дух. Той можел да се разполага навсякъде и се къпел в езерото. Сестра му  перяла и простирала платната си в западната част на върха, затова по-късно той бил наречен Момин двор.

Има още редица интересни легенди, които планинарите с радост успяват да „отскубнат” от историческата памет на местните жители, след което, затрупани с информация, „нападат” върха с още по-голям ентусиазъм.

By |2019-10-13T02:01:36+02:00септември 7th, 2019|Върхове в Пирин планина|Коментарите са изключени за Връх Момин двор – магическото място на Пирин