Как да стигнем от София до Банско през 2020 – 2021? (Разписание на автобуси и влакове)

Летният сезон в Банско тази година може и да не беше най-успешният – поради стеклите се непредвидени обстоятелства – но затова пък туристическият бранш залага много на зимния. Възлагат се изключително високи надежди за раздвижване на туризма у нас именно на Банско, защото той се смята за една от най-популярните у нас планински дестинации за отмора, практикуване на зимни спортове, романтика, семейна почивка и прекарване на коледните празници. И ако пандемията бе непредвиден фактор за незадоволителния успех на летния сезон в Банско, трябва да отбележим, че съществуват определени постоянни фактори, от които винаги е зависел процентът на заетите от общия брой налични места за настаняване. Такъв фактор е транспортът и транспортната мрежа.

Безспорно, наличието на достатъчно алтернативи за предвижване до даден туристически район е от особено голямо значение за развитието и степента на неговата посещаемост. И ако за определени хора пътуването до Банско е най-удобният вариант, съществуват голяма група туристи, за които това е или невъзможно, или непрактично. Тук, естествено, включваме и огромния брой чуждестранни туристи, които пътуват от София до Банско. Предвид всички тези факти, смятаме, че е редно информацията за наличните възможности за превоз от София до Банско да бъде не просто общодостъпна, но и достатъчно добре систематизирана. По този начин могат да се привлече голям процент от туристите, които са в дилема дали изобщо да почиват в този курорт предвид неяснотата как да го стигнат.

В този материал ще ви дадем конкретни указания за това как да стигнем от София до Банско през 2020-2021 ва година. Акцентът ни, разбира се, ще бъдат наличните видове транспорт от столицата до планинския курорт. Но нека да започнем с малко предварителна информация, която е не по-малко важна за развитието на туризма в Банско през призмата на пътната инфраструктура в региона.

Географско местоположение на Банско

Град Банско обособява едноименната община Банско. В землището й попадат населените места Гостун, Кремен, доста популярната напоследък дестинация Добринище, и разбира се, самият курорт Банско. Разположението им е в югозападната част на страната, в самото подножие на Северен Пирин, като непосредствено включва и някои територии от Разложката котловина, а също така и пролома Момина клисура и Дъбрашкия дял на Западни Родопи. Това са все местности, които невинаги звучат атрактивно за туристите, решили да заминат със собствените автомобили главно поради не добре уредената пътна инфраструктура, а и труднопроходимите райони. Ето защо опцията за ползването на друг вид транспорт звучи по-практична, сигурна и удобна за туристите, пътуващи от София до Банско. Кои обаче са тези други видове транспорт?

Как да стигнем от София до Банско с влак през 2020-2021

БДЖ разполага с няколко линии от София до Банско. Това е удобен транспорт до курорта от гледна точка на честотата на отделните влакове. Очаквано обаче, времетраенето на линията от София до Банско е сравнително. Пътят от столицата до курорта е приблизително 6 часа. Някои влакове пристигат от София до Банско за повече от 7 часа. Дългата продължителност на пътя се дължи на наличното едно прикачване в маршрута. Тъй като няма директен влак от София до Банско, първо се пътува от столицата до разпределителната гара в Септември, а след това от нея се потегля за жп гарата на Банско.

Разписание на влаковете София – Банско

 • София – Банско : тръгва в 6:30 – пристига в 13:18
 • София – Банско : тръгва в 10:25 – пристига в 17:13
 • София – Банско : тръгва в 13:15 – пристига в 20:48
 • София – Банско : тръгва в 22:50 – пристига в 07:18

Как да стигнем от София до Банско с автобус през 2020-2021

Придвижването от София до Банско с автобус е с една идея по-удобно от гледна точка на продължителността на пътя. Средно, разстоянието се изминава за около 3 часа. Маршрутите от София до Банско се изпълняват от два превозвача – Юнион Ивкони и Струма 11. И в двата случая автобусът може да се хване както от Централна Автогара в София (намира се непосредствено до жп гара София), така и от Овча Купел.

Разписание на автобусите София – Банско

 • София – Банско : тръгва в 7:30 – пристига в 10:45
 • София – Банско : тръгва в 8:30 – пристига в 11:42
 • София – Банско : тръгва в 9:45 – пристига в 12:50
 • София – Банско : тръгва в 11:25 – пристига в 14:35
 • София – Банско : тръгва в 14:00 – пристига в 16:56

Всички маршрути се изпълняват от Юнион Ивкони с изключение на последния, който се изпълнява от Струма 11.

Предимствата на частен превоз от София до Банско

Ако посочените до момента варианти за превоз от София до Банско не ви устройват (което е много вероятно), вече разполагате с една чудесна алтернатива. Става въпрос за частен превоз от София до Банско. Услугата набра популярност сред чуждестранните туристи, които я завяваха основно поради удобството и непознаване на маршрутите у нас, както и наличната опция за трансфер директно от и до летището. Днес обаче мнозина българи се възползват от страхотните предимства на частния превоз, включително:

 • Много по-бързо придвижване от София до Банско – около 2 часа и половина максимум
 • Разнообразие от модерни и комфортни автомобили, включително седан, миниван и миниван за 8+1 човека
 • Избор на най-удобния маршрут с възможност за спиране за почивка или друго
 • Услугата е достъпна 24/7
 • Изключително удобни методи за разплащане (с карта, по банков път), както и възможност за плащане в чужда валута – евро, английски лири и американски долари
 • Шофьорите са услужливи и приятелски настроени, като за чужденците има и англоговорящи
 • Безплатни столчета за кола за децата
 • Хиляди положителни мнения за услугата в TripAdvisor

Често Задавани Въпроси

 • Какво е разстоянието между София и Банско? – Около 156 километра.
 • Колко часа е влакът от София до Банско? – Най-дългото времетраене на пътуването с влак от София до Банско е около 8 часа, средното е близо 7 часа, като има и линия, която пристига за под 7 часа.
 • Колко часа е пътят с автобус от София до Банско? – Почти всички автобусни линии от София до Банско са с времетраене точно 3 часа.
 • Кой е най-изгодният начин за превоз от София до Банско? – Билетите на БДЖ от София до Банско може и да са най-евтиният вариант от финансова гледна точка, но дългото пътуване, определено, не е най-удобният вариант, имайки на предвид, че не всички линии пристигат в обичайното за местните хотели време за настаняване. Смятаме, че най-добрият вариант е пътуване с частен превоз: бързо, удобно за организиране и изгодно като цена, сравнявайки с разхода, който турист би платил за пътуване с личен автомобил.
By |2020-10-14T15:06:40+03:00октомври 13th, 2020|София|Коментарите са изключени за Как да стигнем от София до Банско през 2020 – 2021? (Разписание на автобуси и влакове)